Климатичен курорт Люляци

Тук въздухът е кристално чист, богат на озон
Тук въздухът е кристално чист, богат на озон

Климатичен курорт Люляци е от национално значение. Разположен е в красива планинска местност на 15 км от Габрово. Надморската височина е 800 м.

Климатът е планински, характерен с умерено студена зима и прохладно лято. Въздухът е силно йонизиран и богат на озон. Аерохимичната компонента е чиста и лишена от промишлени и вторични замърсявания. Биоклиматичните дадености на курорта са основен фактор, влизащ в лечебните комплекси под формата на различни процедури.

Високото съдържание на озон и аерохимичните компоненти на въздуха са благоприятни за повлияването на:

  • заболявания на белите дробове и дихателните пътища
  • алергенни заболявания
  • хипертонична болест и начална артеросклероза
  • ендокринно-обменни заболявания
  • неврологични заболявания на централната и перифарна нарвна система, както и на функционални нервни разстройства

Към климатичен курорт Люляци е изграден хотелски балнео-комплекс с 80 стаи, работещ по програма на НОИ.

Комплексът разполага с лекарски кабинети - физиотерапевтичен и терапевтичен, оборудван с ЕКГ апарат със спирометрична приставка, оборудвана физиотерапия с обособени помещения за свето и електролечение. Центърът за лечение и рехабилитация включва салон за ЛФК и фитнес, напълно оборудван за раздвижване след прекаран инсулт, лечение на коксартроза, заболявания на периферната нервна система, сауна, масаж, солариум, тангентор, луго и парафинолечение.

Изисканата обстановка в ресторанта и лятната градина, допринасят за приятния отдих на пациентите на комплекса. На разположение са елегантен лоби бар с тераса и нощен бар с дискотека.

За бизнес срещи и служебни мероприятия комплексът предлага напълно оборудвани конферентни зали с 20 и 130 места и бизнес центърът с телефон, факс и интернет достъп.

През свободното си време гостите могат да изберат подходящо четиво от библиотеката, а възстановилите се да играят моникс, билярд, тенис на маса, тенис на корт в спортния комплекс на курорта, а за децата - зала за детски занимания и игри.

През активния зимен сезон функционира ски влек с добре оборудван ски гардероб.Любомир Белов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.