Незабравими слънчеви мигове


Ако вие обичате ските и въобще зимните спортове Пампорово ще се погрижи да Ви осигури незабравими мигове по снежните писти. Най-южният ски курорт в Европа ви посреща с отлични ски писти, многобройни слънчеви дни и усмихнати хора. Тук е мястото на "срещата" на студените северни ветрове с топлите повеи наситени с влагата на Беломорието. Нерядко през зимния сезон снежната покривка е над 1 метър. През лятото снегът се заменя от тучни зелени ливади.

Пампорово, перлата на българските планински курорти, е разположен в сърцето на Родопите, на 260 км от столицата София, на 85 км южно от Пловдив и на 15 км от Смолян. Един ден по пистите на Пампорово е достатъчен, за да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, тъй като той заслужено носи името си на един от най-слънчевите планински курорти в България – слънчевите дни в годината тук са повече от 240.

Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. Надморската височина на курорта е 1 650 м, като най-високият връх е Снежанка – 1 926 м.

Климатът в централната част на Родопите е най-благоприятен в сравнение с климата на всички останали планини в страната. Районът попада в преходно-континенталната област. Зимата е продължителна, но мека, с обилни валежи от сняг. Средната месечна температура за месец януари е от 7°С до -2°С. Снежната покривка по северните изложения на вр. Снежанка и по високите била се задържа до края на месец май и създава отлични условия за практикуване на зимни спортове. Лятото е прохладно. Най-високи средни дневни температури за месец юли са 18-19°С. Влажността на въздуха е най-висока през месец януари - 80 % и най-ниска през периода от месец юли до месец октомври - 60%. Тук са най-малко дните със силен вятър, в сравнение с другите планини, най-малко са и дните с мъгла. Разглежданият район е с най-голям брой дни със слънчево греене и ясни нощи в сравнение с останалите райони на страната.

Това е причината в м. Рожен да бъде построена национална астрономическа обсерватория - 1981 год. Районът около курорта Пампорово и с. Стойките, притежава уникална природна даденост - отрицателно йонизиране на въздуха влияещо изключително благоприятно на човешкото здраве, зареждайки с нови сили и енергия.

За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани. Ако досега не сте се научили да карате ски, не се притеснявайте, ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа! Висококвалифицирани ски-инструктори ще обучат начинаещите в групи или индивидуално.

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, така че независимо от това дали сте начинаещи или опитни скиори, спускането по тях е едно незабравимо удоволствие.

Сняг и слънце, ски и сноу-борд, насладете се на всичко това в Пампорово!Стоян Драгнев


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.